уторак, 8. октобар 2013.

SKIJATOS 2008 - U SENCI ATOSA

Put i trajekt

Put do Skijatosa kolima je vrlo jednostavan, autoputem do Volosa a onda na trajekt. E taj trajekt je tema mnogih polemika i on je jedina velika mana. Naime, trajekt drži jedna kompanija koja ima monopol i cene su toliko visoke da sam i na TV gledala kako se žale na to. Jeftinije je doći do Italije trajektom nego do Skijatosa. Brod jeste ogroman, sa divnim klimatizovanim salonima i svim što uz to ide, ali je cena…..


Dakle po osobi u jednom pravcu je 19,5e, za obična kola je 67,5e ali ako vozite duži auto od 4,25 m cena je celih 80e i sve to u jednom pravcu. Kada se vraćate sa Skijatosa cene su niže za par evra.

Smeštaj

Pre nego što bilo šta kažem o smeštaju treba napomenuti, ako neko ne zna, Skijatos ima samo jedno naseljeno mesto grad Skijatos (ako izuzmemo neke zaseoke) a sve ostalo su plaže. Čitala sam dileme kakvo je mesto Trulos ili Kolios….To nisu mesta već oblasti ostrva u kojima se nalaze istoimene plaže, smeštaj što hotelski što apartmanski, poneki market i taverna i to je to… Mesta za šetnju, trotoari i slično ne postoje. Turisti smešteni u ovim oblastima su prinudjeni na šetnju autoputem koja nije bezopasna.
Zato su oko smeštaja na Skijatosu mišljenja podeljena, neki propagiraju smeštaj u gradu a oni drugi smeštaj u oblasti Vromolimnos – Kolios – Agia Paraskevi gde su lepe plaže. Za ljude koji su bez kola i nemaju nameru da ih iznajmljuju svakako je bolja druga opcija smeštaja na plaži. Ja lično glasam za smeštaj u gradu. Ako uveče želite negde da izadjete i prošetate, dolazak u grad je neminovnost. Ako dolazite busom gužve su prilične, ako dolazite kolima problem je parking. Sa smeštajem u gradu nemate taj problem a danju se ionako obilaze mnogobrojne plaže i teško da će neko sve vreme boraviti na jednoj lepoj plaži ispred svog smeštaja.

Ove godine sam odabir smeštaja sa zahtevom da bude u gradu poverila Mobilnom – Mileru. Moj jedini zahtev je bio higijena istog i okvirna cena koju sam postavila i nisam sumnjala da ću dobiti ono što sam tražila. Ono što nas je tamo zateklo kad nas je Miler odveo u smeštaj nakon dočeka u luci je prevazišlo sva moja očekivanja. Smeštaj je bio u samom centru ispod stanice 4, na 2 minuta od glavne ulice, a opet potpuno ušuškan i miran, bez buke. U smeštaju sve novo, nameštaj i kuhinja radjeni po meri, TV, klima, 2 terase od kojih jedna sa prelepom baštom, gazdarica mila, vredna i brza kao čigra…. Posteljina i peškiri su nam menjani na svaka 3-4 dana, primetili smo da je gazdarica u našem odsustvu čak i slavine ribala do usijanja. Jednog dana nam je ostavila u kuhinji pun tanjir kolača. Zaista smeštaj za čistu desetku.

Što se Milera tiče, mnogi su bili neverne Tome, ali ni jednog trena nisam sumnjala u njegovu korektnost i pouzdanost. Počev od dočeka, smeštaja, gomile informacija, izleta i svega ostalog, u potpunosti je opravdao moje poverenje. Pritom sam bila svedok kako ga ljudi smaraju i šta sve traže od njega, a on sve čini iako se ne radi o njegovim gostima već o ljudima koji su došli preko drugih agencija. Zaista mu se divim na strpljenju i vremenu koje svakom posveti. Ovo je moja preporuka ako neko želi da svoj odmor organizuje bez posredstva agencija.

Par detalja iz smeštajaGrad Skijatos

Ovo je faktički jedino mesto gde se odvija sva zabava na Skijatosu. Grad je poprilično veliki sa bezbroj malih upletenih ulica sa tipično ostrvskim kućicama u belo plavoj varijanti obraslim predivnim bugenvilijama. Za boravak od 10-tak dana možete svako veče lutati nekim novim ulicama, otkrivati taverne koje niste videli i neke nove poglede i prizore. Glavna Papadijamantis ulica je pretrpana i podseća malo na vašar, ali nije loše osetiti i tu vrstu atmosfere. U gradu ima bezbroj kafića, klubova, taverni, restorana, za stare i mlade, za ozbiljne i romatične i verujem da svako može naći neko svoje omiljeno mesto. Ne postoji šansa da vam posle 2 dana postane dosadno što se može desiti u  nekim manjim mestima (npr. Limenas i Limenarija na Tasosu).
Još jedna bitna stavka je prevoz koji na ovom ostrvu koliko sam videla odlično funkcioniše. Turisti koji ne voze ili nemaju mogućnost iznajmljivanja kola mogu uz pomoć busa obići dobar deo plaža, za razliku od Krfa i Tasosa gde ste bez kola zaista zarobljeni. Od centra grada do plaže Kukunaries postoji 26 stanica i upravo su te stanice na mapi reperi za snalaženje. Inače besplatne mape ostrva možete uzeti na više mesta, u kafićima, na aerodromu i one su osnov za snalaženje po osrtvu.
Ne bih ništa posebno pisala o gradu, jednostavno svako će ići na mesta koja mu se svide, a ja ću reći slike govore više od reči.Snabdevanje i cene

Na Skijatosu postoji puno malih supermarketa, gde god da ste smešteni imaćete gde da kupite hleb i osnovne namirnice, ali najpovoljniji marketi su Dia i Champion koji se nalaze na stanici broj 3 jedan preko puta drugog. Nisu baš nešto snabdeveni, rafovi su im dosta prazni, Champion je jedan od najlošijih koje sam videla u Grčkoj, prilično prljav i sa osobljem koje im ne služi na čast...ali cene u ovim marketima su zaista najpovoljnije i moj predlog je ako možete svratite makar jednom kolima i pokupujte sve što vam treba, vodu prvenstveno.... Dia recimo ima odličan tzatziki u pakovanju 1 kg za 2,5 evra.....Imaju i ostale dobre salate, porodična pakovanja sladoleda, meso nije skupo, smrznuta jela za one koji će da spremaju hranu u apartmanu. Inače svi pričaju o skupoći Skijatosa i ja se nikako ne slažem sa tim izjavama. Odgovorno tvrdim da su cene na Skijatosu na nivou cena u ostalim delovima Grčke, jedino što Skijatos izdvaja kao skuplju destinaciju je trajekt. Sve ostale cene su iste kao na Krfu, Tasosu, Halkidikiju....

Izleti i obilasci

U luci ćete videti dosta brodića koji nude razne izlete na Lalariju, Skopelos, Alonisos... Mi smo išli na dva izleta.
Prvi izlet je bio brodom Kasandra na relaciji Alonisos-Marina park-Skopelos, preko Milera košta 30e inače je 35e. Brod je lep i vožnja njim je jako prijatna. Prvo smo posetili Marina park, deo gde se skupljaju delfini, brod isključi motore a delfini skaču oko broda i prave svoju predstavu. Prizor je veličanstven jedino ga malo kvari euforija svih nas da što više snimamo kamerom i aparatom pa onda ne ostane vreme za čisto uživanje u igri ovih divnih i plemenitih stvorenja. U obilasku se posećuje čuvena Plava pećina gde je boja vode nestvarna sa raznim prelivima teget i tirkizne. Na Alonisosu se stiže u luku Patitiri a onda ko je na brodu kupio karte za autobus (4e po osobi) ulazi u autobus koji vodi do starog sela Chora. Selo je prelepo, toliko šarmantno, svaki prizor je kao stvoren za razglednicu. Na kraju se pristaje na jednu plažu gde se putnici kupaju u providno zelenoj boji mora. Na kraju puta se stiže na Skopelos i sat vremena je malo da bi se osetio duh samog ostrva.
Sve u svemu ovaj izlet traje od 10-20h , veoma je sadržajan i vredi svaki cent. Ako se dvoumite zbog cene moje predlog je da se odreknete nekog pića ili večere u korist ovog izleta.
Drugi izlet je čuvena plaža Lalarija. Zbog vetra koji tamo često duva brodovi često ne mogu da pristanu i umetnost je izabrati dan za ovaj izlet. Meni se nešto nije dopala ideja celodnevnog izleta kad vas brod ujutro odveze i popodne dodje po vas. Priznajem da se plašim te skučenosti da u slučaju da nekom, ne daj Bože, pozli ne možemo da se vratimo. Sem toga na plaži nema hlada pa i to može biti problem. Zato sam nešto oklevala sa tim izletom dok Miler nije izašao sa novom ponudom za ovaj izlet. Priznajem da nam je ponuda došla kao kec na desetku, baš ono što je odgovaralo našim potrebama. Izlet obuhvata obilazak Lalarije 1h, zatim se obilazi Kastro i onda brodić ide na kopno Peliona u mesto na samom jugu Katogiorgis. To je malo mesto i luka sa dve taverne i plažom ispred njih. Pošto se ovaj izlet radi samo za Italijane i nas koji idemo preko Milera, odmah su nam rekli da Srbi idu u tavernu sa plavim suncobranima. Tu se pravi pauza za ručak. Gazda taverne nam se pohvalio da mu dolazi Goran Bregović, a videli smo i dvoja kola iz Srbije, turisti su odseli upravo u smeštaju dotičnog čikice iznad taverne.
Nakon  ručka brod ide na Tsougriju. Kupanjem na ovoj plaži završila se ova kružna tura oko ostrva. Bili smo jako zadovoljni izletom koji košta 15e po osobi, na brodiću su Italijani animatori zabavljali njihove turiste pa je sve bilo u znaku veselog raspoloženja. Čak smo na račun Italijana dobili i posluženje u vidu soka i keksa.

Što se tiče nekih obilazaka na ostrvu osim plaža postoje dva manastira Evangelistria koji je zaista prelep, sa divnom baštom, malim zoo vrtom i Panagia Kunistra. Ova dva manastira su dostupna kolima, a ima ih još ali se do njih može doći jedino peške, tako da ih nismo istraživali.

Alonisos i Marina park

Plaže

Kada je Bog stvarao ovo ostrvo zaista je bio nesebičan jer je na tako malo prostora ostavio toliko lepote. Na potezu od 14 km postoji  kako kažu 66 plaža, uglavnom peščanih od kojih su neke sa peskom kao najfiniji puder. Neke imaju veće, neke manje plićake. Većina plaža je dostupna autobusom i  peške, dok se na severnoj strani nalaze malo teže dostupne plaže do kojih se ipak mora kolima. Lalarija je jedina plaža do koje se može ići samo brodom.
Mnogi me pitaju šta se meni najviše svidelo od plaža ali će moj odgovor u ovom slučaju izostati. Moje priklanjanje ovoj ili onoj plaži bi izazvalo dodatne polemike koje zaista nisu važne i bitne. Ono što treba potencirati kad je Skijatos u pitanju je zaista široka lepeza mogućnosti za svakoga. Plaža ima i mirnih i tihih, ima onih sa gungulom i sportovima na vodi, sa muzikom i bez, lako dostupnih i onih do kojih vode kozje staze…. U tom obilju mogućnosti svako će naći neku plažu baš po svojoj meri i svako će naći način za sopstveni užitak.
Ambelakia
Banana
 Kastro
Kekria
Mandraki
Zalazak sunca na Mandrakiju
Lalarija
 Marata

Šta mi se nije dopalo

Da ne bi sve bilo idilično navešću i par stvari koje mi se nisu dopale. Pre svega već pomenuta cena trajekta, zatim prevelike gužve na pojedinim plažama i gradu, ležaljke na pojedinim plažama u 4 reda zipovane kao da ste došli na pozorišnu premijeru a ne plažu… Ono što se takodje moglo primetiti je enorman broj naših turista koji svojim vokalnim sposobnostima stoje rame uz rame sa već provereno bučnim Grcima i Italijanima… Takodje imam primedbu što su na Banani dozvolili kupanje nudista uprkos tome što imaju malu Bananu i levu uvalu velike Banane. Ovo i nisu pravi nudisti već očigledno voajersko-egzibicionistički nastrojeni pojedinci kojima predstavlja zadovoljstvo da se stacioniraju izmedju porodica sa sitnom decom. Mi smo par večeri imali malu neprijatnost sa jednim takvim likom pa smo iz tog razloga prestali da dolazimo na Bananu.
Naravno sve ove sitnice nisu uticale bitno na naš provod, ali eto čisto da se napomene i njihovo postojanje.

I za kraj

Na kraju svog putopisa o Lefkadi sam napisala za koga nije Lefkada. Ono što moram da rezimiram na kraju ovog teksta jeste činjenica da Skijatos jeste za svakoga. Idealan za mlade, za porodice sa sitnom a i starijom decom, za penzionere, parove, soliste....Prosto svaka kategorija turista može na Skijatosu da nadje svoj kutak i svoju meru za uživanje.
4 коментара:

 1. Po slikama verujem da je mesto boli glava i to mi je sasvim dovoljno

  www.oxfordturist.rs

  ОдговориИзбриши
 2. Joj prekrasne su ti slike! Baš bih voljela ići na neko putovanje! Kako dočekati godišnji odmor? :(

  ОдговориИзбриши
 3. Volim da gledam i citam blogove o putovanjima i da planiram svoje buduce odmore :)

  ОдговориИзбриши
 4. CaesarsCasino.com Review - Dr.D.MCD
  Review 광명 출장마사지 of 하남 출장샵 CaesarsCasino.com. 제주도 출장마사지 Our CaesarsCasino.com review looks 공주 출장마사지 at all 서산 출장샵 From slot machines to table games, there's no catch.

  ОдговориИзбриши