Zakynthos

Jul 2010.


Zante - ostrvo kornjača. Poslednje ostrvo na Jonskom moru koje nismo obisli. Malo je nezahvalno obilaziti ga posle Lefkade, Kefalonije, Skijatosa, Krfa, Tasosa ... Ne ostavlja tako jak utisak. Utisak bi svakako bio jači da je redosled bio drugačiji. No, bilo kako bilo, ostrvo jeste slatko i ima šta da ponudi. Posto je mnogo slika postavljeno evo da prikažem kako sam ga ja doživela.


Sa Bohalija se pruža prelep pogled na grad, obavezno ga posetiti danju i noću.


 Crkva Sv. Dionisiosa je prvo što ćete videti sa trajekta dok prilazite Zanteu


Zante je lep gradić, sa finom pešačkom zonom. Na šetalištu pored luke možete kupiti ovakve slatke grickalice i još mnogo toga. Inače vikendom radnje ne rade i grad deluje kao nevidjena pustoš. Sve radnje zatvorene, pogašena svetla, mi smo jedne subote sami šetali pešačkom zonom i bilo je sablasno. Jedino je deo sa kafićima pun ljudi. Tako da obratite pažnju kojim danom idete u Zante.


Zabava za decu i odrasle je svakako akvapark u Sarakinadu. Ove godine je otvoren još jedan u Tsiliviju, oni ga reklamiraju kao veći, bezbedniji ... ulaz je isti za oba oko 18e ... ali nemojte se prevariti. Ovaj u Sarakinadu je definitivno veći i bolji, mada mnogo manji od onog na Krfu!


Askos je nacionalni park na severu ostrva kad se krene prema Skinariju. Ulaz je oko 7e. Sav je u zelenilu i kamenu, postoji uredjena staza kojom se ide. Na ulazu se uz svaku ulaznicu dobije flaša vode i uputstvo. Pošto sam rekla da smo iz Srbije vodič je bio na srpskom (izuzetno smešan prevod, verovatno uz pomoć Googla). Ima raznih životinja koje su pitome, dolaze da se maze i hrane. Radnici obezbedjuju hranu koju posetioci daju, a životinje poziraju za svako zrno kukuruza. Lepo za izlet, naročito za decu.


Askos


Askos


 U mestu Exo Hora se nalazi najstarija maslina, zaista je impresivna


Mala lokalna kafana u mestu Exo Hora


Na krajnjem severu se nalazi Skinari i ove slatke vetrenjače


Vetrenjača


Pogled na Kefaloniju (eh prelepa Kefa, vratiću se ja opet tamo ...)


Ispod vetrenjača stepenice vode do mesta za kupanje gde zastaju i veliki kruzeri


Voda je božanstvena i kupanje pruža poseban ugodjaj, stepenicama se ulazi u vodu, ili ko je hrabriji skače


Na ostrvu se nalazi mnogo crkava i manastira, neki su lakše a neki teže dostupni. Mi smo danima obilazili ovaj Sv. Jovana dok nismo uboli dan kad je otvoren. Nažalost jako je star i oronuo, samo jedan sveštenik tu boravi.


Plaža Makris Gialos, jedna od lepših na ostrvu


Makris Gialos iz drugog ugla


Čuvena plaža gde kornjače legu jaja - Gerakas. Nama niko nije davao nikakva uputstva, do obale smo mogli da ubodemo suncobran. Na plaži ima mnogo kornjača u pesku kao da se kupači takmiče čija će biti lepša

 

A na kraju plaže "Djavolja varoš" 


"Djavolja varoš" na Gerakasu


Tražeći plažu Marathia promašili smo skretanje i našli se na ovoj uvali. Samo mi i dedica koji je na ležaljci pevao dok nije zaspao ... popodnevna siesta.

 

Keri plaža sa dosta hlada i krupnijim šljunkom, meni se dopala


A ovako izgleda vidikovac sa koga se slika najčuvenija fotografija na Zanteu - Navajo


Navajo kad nema nikoga - tog dana je duvao vetar i brodići nisu vozili, bilo ja talasa a i prljavštine


 Navajo iz drugog ugla


 Porto Azuro je plaža koja se meni svidela, tu se u pesku vadi lekovito blato kojim se kupači mažu, pa kad se osuše svi su plavi


 Moja omiljena morska biljka bugenvilija - inace ceo Vasilikos jako miriše na borovinu i Zante je prilično zeleno ostrvo


Za kraj meni najvrednija plaža na ostrvu - Xigia sa izvorom sumporne vode koji se baš, baš oseća. Ovo je plaža zbog koje smo najviše išli na sever, hvala Bogu benzina je bilo dosta, meni će ova plaža ostati kao najlepše sećanje na Zante


Kao u onoj reklami, neprocenjivo - ispijanje frapea ili cedjene pomorandže u kafeu sa pogledom na plažu. Kad kažem Zante - mislim Xigia!


1 коментар:


  1. Hello to every body, it's my first pay a quick visit of this webpage; this web site contains remarkable and genuinely excellent data in support of visitors. gmail login email

    ОдговориИзбриши