петак, 4. октобар 2013.

KRF 2005 – PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA

Krf je moja ljubav na prvi pogled i uvek bih mu se rado vraćala. Na Krfu ima toliko toga da se vidi da nikad ne može biti dosadno i po meni je Krf najsveobuhvatnija destinacija u smislu plaža, obilazaka, kulture, istorije, zabave za stare i mlade. Mislim da svaka generacija turista ima svoje mesto na Krfu što nije slučaj sa ostalim destinacijama.
Prvi put smo bili na Krfu pre 10 godina u Kasiopiju sa bebom . Isli smo avionom i nismo mogli mnogo da zujimo, samo smo jednom iznajmili kola i otisli do Krfa. Zato smo rešili da ponovimo ovu destinaciju, ali sopstevnim prevozom preko agencije Relax u apartmanima Aleksakis u Dasiji.

Put do Krfa

Do Krfa se stiže novim autoputem Egnatia Odos. Put ide trasom Solun-Veria-Kozani-Grevena-Metsovo-Janjina – Igumenica odakle polazi  trajekt za Krf. Sada je taj put kompletno završen i može se u jednom danu stići do Krfa, naročito ako voze dva vozača. Kad smo mi putovali put je bio dosta težak i pun serpentina tako da smo noćili u Metsovu.
Metsovo je poznato skijaško mesto i zimi puno turista, izgleda kao mala Švajcarska. Svaka druga kuća je hotel i ima ih nebrojeno. Mi smo odseli u hotelu Asteri, izuzetno čist i povoljan. Vrlo bitna stvar, skoro svi ovi hoteli imaju u prizemlju garaže koje se zaključavaju, tako da slobodno ostavite sve u kolima, naravno ponesete samo lične i vredne stvari i odeću za spavanje koju posebno pripremite da ne preturate po stvarima kad dodjete.

Smeštaj Aleksakis i agencija Relax

Što se agencija tiče sve desetke za Relax koji se ove godine prvi put pojavio na našem tržištu, vodič na raspolaganju non-stop i uvek ljubazan, imaju zabavu za decu u podnevnim satima da roditelji malo predahnu. Jedni su od retkih koji su radili 14 - dnevne aranžmane.

Alexakis nije najbolji apartman ali ima najbolju poziciju u Dasiji, na samom pocetku Chandrisa preko puta njega, 50 m do plaže. Chandris se proteže celom desnom stranom i problem je što se na plažu može ući samo na početku Chandrisa gde je Aleksakis i na kraju Chandrisa gde je Eliana ali u brdu. Ko je u sredini Chandrisa mora da šeta do ulaza na plažu, a kroz Chandris ne može da se ide u kupaćim gaćama. Srbi kao Srbi su provalili da mogu da se koriste svi resursi Chandrisa, bazeni, otvoreni bioskop, igraonice za decu, neki su išli na stoni tenis i djakuzi, mi nismo baš sve isprobavali....Srpska snalažljivost je neprevazidjena, na kraju su ispali smešni oni koji su platili smeštaj u tom hotelu jer je papreno skup.

Još jedna vrlo važna stvar, na Krfu su kola zakon. Glupo je otići tamo i sedeti u jednom mestu (onda možete i u Paraliju, nema potrebe da se mučite tolikim putem). Mada je Relax imao izlete autobusom po celom ostrvu tako da su i ljudi bez kola skoro sve obišli i videli, ipak vam kola ostavljaju slobodu kretanja. A na Krfu zaista ima puno toga da se vidi. Takodje nema smisla ići na manje od 15 dana ko god može to da priušti. Toliko toga ima za videti i obići da je 15 dana neki minimum, a bilo bi poželjno i više.

Mesta na Krfu


Kad se krene od Krfa ka severu mesta idu ovim redom:
Guvija
Dasija
Ipsos
Pirgi
Barbati
.......prva 4 mesta su u nizu i jako blizu a onda na severu ide sledeći niz:
Kasiopi
Roda
Acharavi
Sidari
.....pa na zapadnoj obali
Paleokastrica

Kasiopi je preslatko malo primorsko mesto, najviše podseća na”naše bivše" primorje, mala luka, uličice za šetnju, radnjice. Plaže su malo dalje, ima jedno 10-15 min do njih, u zavisnosti gde su apartmani. Jedna plaža je šljunkovita bez hlada, sa suncobranima, druga je stenovita, leži se na kamenim stenama i nezgodan je ulaz u vodu. Voda je čista. Za statične turiste, Kasiopi je super, ali nije za svakodnevno švrćkanje do Krfa. Naime do Krfa ima 35 km ali je put uzan i krivudav i putuje se 1h. Autobusom možda i duže. Noću nije preporučljivo voziti tuda zbog pijanih Engleza koji se prebace u levu traku. 
Paleokastrica je božanstvena za obilazak, ali nije dobar izbor za smeštaj. Iz te uvale se nema kud, bez kola je dosadno i čist promašaj, nema ničega za večernju zabavu, hladna je voda prilično. Ali pogled sa vidikovca, manastir, to se mora doživeti.

Sidari – prelepo mesto za obilazak, ima dosta dobrog smeštaja, ali mi nije dobra baza za smeštaj,  plaže loše, muljevite, kao na Dunavu, mesto malo ravno kao u Vojvodini.
Barbati – malo mesto, smeštaj u brdu, jako čista i mala plaža
Ipsos – nastavak Dasije, plaža uska odmah ispod puta, dobar je za noćni provod mladih

Guvija- slatko mesto, odlično za bazu, ali mala i ne baš dobra i čista plaža. Posle Dasije ja bih Guviju preporučila za bazu iz svih gore navedenih razloga, blizina Krfa, centralna pozicija, blizina LIDLa, dobre veze autobusom.....ispod magistrale. Jedina mana Guvije je jako mala i tesna šljunkovita plaža. 
Dasija – mesto ništa posebno, niz kuća uz magistralu sa leve strane i Chandris sa desne strane, ali po meni DEFINITIVNO NAJBOLJE mesto za bazu. U samom mestu ima dovoljno prodavnica, pekara i ostalog za osnovne potrepštine. Ima centralnu poziciju, blizu je Krf, blizu Glifada, akvalend, blizu su veliki supermarketi LIDL i ostali sa jako povoljnim cenama hrane, može se autobusom do Krfa ko nema kola, plaža hotela Chandris je odlična, mada ne i najčistija, koriste se neki resursi Chandrisa, ima puno hladovine, trave, drveća, tuševa, kabina (u kabini ogledalo i ofingeri !!!). U vodi je delimično šljunak, na nekim mestima ima više peska. Travu nisam vidjala. U plićaku ume da se zamuti jer se igraju deca, igraju odbojku i sl, ali je dovoljno dugačka da svako može da nadje sebi odgovarajuće parče plaže. Ali opet, sve zavisi ko šta voli. Ukusi su definitivno različiti. Plaža jeste urbana, ali zato postoji WC, svi sportovi na vodi, padobran, banane i ostalo su tu....E sad ko voli nešto divlje mora da ide  u mala i udaljenija mesta, nekad samo čamcima.
Uveče se može šetati uz put gde ima prodavnica, restorana i sl....a može se šetati i po šetalištu uz obalu. Prelep je park Chandrisa koji je noću divno osvetljen, mali restoran na obali gde se svake noći odvija neki program, čak je bila i jedna svadba...
Juznije od grada Krfa nismo išli jer su nam u agenciji rekli da nije vredno truda. Sad vidim da su u ponudi ta južna mesta ali ja bih se držala proverenih stvari. Nisam bila lično i ne mogu da tvrdim, ali svi kažu da nije ništa posebno. Kavos - ni slučajno, to je mesto gde su najveće orgije i opijanja na plaži, Englezi samo zbog toga dolaze na odmor.


Grad Krf - oduzima dah, mešavina toliko kultura....Na pojedinim mestima sam imala utisak da sam u Venciji koju obožavam. Obavezno posetiti Srpsku kuću. Takodje je obavezna poseta ostrvu Vido.

Ostala mesta za obilazak

Na Krfu bi još trebalo obići Akvalendizuzetan kako za decu, još više za roditelje, nije jeftin, ali vredi svaki cent. Zatim Ahileon – prelepa palata austrijske carice Elizabete. Nije loše posetiti fabriku kumkvata,  od njega se pravi onaj čuveni liker koji je zaštitni znak Krfa. Lepo je i mesto Kanoni, ispod Krfa, blizu aerodroma, avioni sleću iznad glave, a ima mala crkvica i lep restoran sa vidikovcem.

Slike sa Krfa

Ovo je Paleokastrica, pogled na zaliv sa Vidikovca. U tom zalivu se nalazi plaža i tih par hotelčica, na sve druge plaže se ide čamcem. Zato je kao baza jako skučeno i dosadno, ali za posetu oduzima dah. U brdu je manastir Bogorodice.


Ovo je plaža ispred hotela Apolon i ostalih.


Palata Ahilion južno od grada Krfa, obavezno posetiti.


Mauzolej na ostrvu Vido


Dasija, sa leve strane na početku Dasije je Aleksakis, preko puta njega počinje Chandris.


Chandris apartmani na plaži, Chandris je ogromni kompleks koji se pruža celom desnom stranom Dasije, ima hotel i apartmanske kuće.


Chandris otvoreni bioskop na plaži.


A sada slede slike plaže u Dasiji koja cela pripada Chandris hotelu i jako je lepo održavana. Voda nije najčistija, ali to je cena za sve ostalo sto se dobija. U malim mestima kao Barbati na primer voda je čistija ali je plaža mala i bez sadržaja.








Pitali su me mnogi za Eliana apartmane. Eliana apartmani (Relax) se nalaze upravo na kraju Chandris plaže. Ovi apartmani su dobri, jedino su malo u brdu, ali nije to nista strašno. Ako je neko bio oni su tačno preko puta Ildi apartmana. To brdo je teško kad se ide sa malom decom,  pa gomile dušeka, šlaufa i ostale opreme... Sa glavne ulice do Eliane se ide jednom ulicom u brdo i to je jedina mana, ali nije loše za kondiciju. Inače na početku te uličice se nalazi najbolji supermarket u Dasiji, preko puta je pekara, poslastičarnica i direktan put na plažu (zato što zbog Chandrisa ne može na svakom mestu da se udje na plažu, samo na početku i kraju ovog hotela). 

Evo i slika za lakše snalaženje (toliko je dobra da ju je čak jedna agencija stavila na svoj sajt J ). Žute strelice pokazuju dva puta za izlazak na plažu, postoji i prolaz kroz hotel ali ne može u kupaćem kostimu!


 Za kraj

Krf je definitivno destinacija za sve tipove turista, statične i avanturistički nastrojene, za mlade i one malo starije, za željne provoda i mirnog odmora .... Na Krfu svako može da provede odmor baš po svojoj meri.





Нема коментара:

Постави коментар